Moderní škola s unisex záchodkama

24. 09. 2016 21:06:46
Tak je to tady! Myslela jsem si, že unisex záchodky na školách navzdory debatám v jejich prospěch nikdy nebudou. A vida, do jedné takové školy, kde je mají, právě chodím.

City of Glasgow College se pyšní tím, že patří mezi jednu z největších college v Evropě. Má také mnoho pestrých oborů. Její budova v Cathedral Street byla poprvé otevřena studentům koncem srpna 2016, má sedm pater a některé části se ještě dodělávají, nicméně, učit se v ní je možné už od začátku září tohoto roku.

První týden dostal každý student tzv. „smart card“, což je kartička s jeho fotkou, jménem a kódem kurzu, který studuje, a slouží krom možnosti kopírování, tisku, přihlašování se do PC i k přístupu do učeben. Od druhého patra jsou všude brány, které vás bez té kartičky nikam nepustí. Má to však několik háčků.

Těch bran není zas tolik, aby se na konci vyučování netvořily šíleně dlouhé fronty studentů. College měla původně čtyři samostatné budovy a teď stlačili všechny obory a studenty do jedné obrovské budovy, která sice všechny pojme, ale s těmi bránami – no, moc to nefunguje. Sice dobrý nápad, aby se ve škole nepotulovali lidé, kteří tam nemají co dělat, jenže – to by nesměly být věčně otevřené dveře v přízemí, které umožňují průchod do všech pater budovy a do učeben bez chytré kartičky.

Hned první týden se začalo vychytávat několik nedostatků: zjistilo se například, že na chodbách chybí koše. Plusem je, že hned druhý týden jich bylo dostatek, takže tenhle problém byl organizačně ošetřen na jedničku. Zatímco první týden jsme se mohli v učebnách doslova uvařit, tak teď pro změnu mrzneme. Na vině je špatně nastavená klimatizace a nikdo s tím nic nedělá, ostatně Skotové jsou na chlad zvyklí, takže jim to víceméně vyhovuje. Pro krajany doporučuji vícevrstevné oblečení.

V některých učebnách jsou okna, která představují teoretickou záchranu v době, kdy klimatizace nefunguje a v budově je vedro. Jak říkám, je to jen na teoretické úrovni. Okna jsou taky „chytrá“, mají v sobě senzory, a když prší, tak se automaticky zavřou a nejdou otevřít ani náhodou. Vzhledem k tomu, že v Glasgow prší téměř pořád, tak ta okna jsou tam spíše pro ozdobu.

Dalším neduhem této super moderní školy jsou stěny učeben, které se při pouhém zavření dveří otřásají jako při mírném zemětřesení. Kvůli tomu už se rozbily nástěnné hodiny, které spadly, když někdo přišel do třídy. Učitelka k tomu dodala, že je jen otázkou času, kdy spadne na zem super moderní data projektor. Taky bych řekla, že to moc dlouho trvat nebude, nechme se překvapit.

Učitelé jsou skvělí! Příjemní, přátelští a opravdu chtějí, aby jejich studenti něco uměli, nezaměřují se na to, jak je nachytat a potopit. Celkem rozdíl od ČR, že? Nebyla bych to ani já, abych byla se vším spokojená. K mé smůle máme jednu úču, která je příšerná! Je vidět, že učení ji nebaví, no – koho by to taky bavilo, když to dělá už asi čtyřicet let. Snad ještě horší je fakt, že učí cestovní ruch, který se netýká jen Velké Británie, a ona nebyla ani v oblastech, které jsou přímo ve Skotsku a o velmi známých místech v Evropě ani nemluvě. Většinou to komentuje slovy, že tam ještě nebyla, ale že je to na seznamu jejích přání, což mě neskutečně vytáčí – obzvláště to, že nebyla ani pořádně po Skotsku, když je Skotka. Jsem tu teprve dva roky, ale vsadím boty, že jsem toho tady viděla víc než ona za celý svůj život a to jsem tu zdaleka ještě neviděla všechno. No zkrátka, tahle žena je úplně neprofesionální.

A nyní už se dostáváme k tomu hlavnímu. Záchodky. Je jich málo, a proto se vytváří každou přestávku na každém patře fronty, ale o poznání menší než před branami po skončení vyučování. Převažují záchodky zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže, ty jsou ale věčně dosti vytížené. Pak je ještě na každém patře možnost navštívit unisex záchod. Tam se fronty netvoří, z čehož plyne, že Skotové z této novinky nejsou odvaření, ač si myslím, že pro zavedení tohoto „módního“ výstřelku jistě zpočátku byli, alespoň teoreticky, prakticky si moc za tímto názorem nestojí. Z mého pohledu je velmi zvláštní čekat ve škole na záchod a ze dveří vyleze kluk, v případě, že jste žena a naopak. Trochu šok. Ale proč? Vždyť to není přece žádná novinka – ve vlacích, autobusech či letadlech je taky záchod jen jeden a doma také. I když – domov a vlaky nejsou vzdělávací zařízení. Navíc v dopravě se to dá pochopit, unisex záchod tam šetří místo. Jenže kde je nějaký rozumný důvod pro tento druh záchodu na školách? Za mě jsou prostě unisex záchodky divné všude na veřejnosti a doufám, že časem vymizí.

Autor: Světlana Kadeřábková | sobota 24.9.2016 21:06 | karma článku: 28.45 | přečteno: 2166x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 446 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1868

Vzdálená příbuzná Johna Boka a docentky DAMU Majky Bokové (23/6/1945 - 12/07/2015).

Hraničářka poražená v boji s prokrastinací, toužící po absolutní nezávislosti a po týdnu složeného ze samých nedělí.

V jistých oblastech neoblomná puritánka, v určitém směru  je jejím pravým opakem. 

 Žije ve Skotsku.

Chtěla by umět psát fejetony.

V současné době má rozdělané tři knížky najednou a je zvědavá, zda se jí podaří dotáhnout je do konce. S tím dotahováním má zásadní problém. Nicméně sní o tom, jak by bylo krásné být spisovatelkou.

Je skalní čtenářkou a velkou fanynkou Alžběty Pondělíčkové.

Udělen titul: baronka ze Všenor

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...