Světlana Kadeřábková

Zavedou unisex záchody ve školách? Kdy se tahle novinka objeví u nás?

9. 03. 2015 0:38:27
Velká Británie je zemí, která bojuje za rovnoprávnost mezi muži a ženami snad na každé frontě. Co se týče odměn v zaměstnání – s tím naprosto souhlasím. Má se ale tato rovnoprávnost aplikovat i na unisex záchod?

Osobně se mi tato myšlenka nelíbí od základů. Přeci jen mít společné záchody pro kluky a holky od základní školy výše, zdá se mi být poněkud nešťastným řešením, obzvláště pro puberťáky by byla tahle etapa náročnější. Ostatně nevím, čeho by Velká Británie tímto krokem dosáhla. Možná jí jde o zvýšení porodnosti, v tom případě volí správný směr. Jenže – měli by si uvědomit, že i bez těchto podivných opatření mají velmi mladých matek (14 let, 16 let) o proti jiným zemím poměrně hodně. Chtějí snad tuto hranici posouvat ještě směrem níž a také rozšiřovat počet náctiletých matek? Dále je tu velké riziko zvýšeného sexuálního obtěžování, znásilnění a již zmíněného zpravidla nechtěného těhotenství.

Mimochodem, současný vysoký počet mladých maminek ve Velké Británii mě dost překvapuje, protože v této zemi je antikoncepce zcela zdarma. Proč ji tedy mladí nevyužívají? Že by byli až tak moc věřící? Tomu bych se fakt divila. Znám pár věřících, kteří se k tématu antikoncepce nestaví zas až tak odmítavě, ale asi je to také u každého jiné, co člověk, jiný názor.

Dalším důvodem, proč říci ne rovnoprávnosti přesunuté k záchodovým mísám na základních školách, je fakt, že děti a dospívající mají společné sociální zařízení doma sdílené se všemi členy domácnosti. Zavádět tedy něco podobného na školách je zbytečností, která by navíc něco stála. A místo, aby se jednalo o změnu k lepšímu, vyšlo by to právě naopak.

Zatím se o této myšlence jen diskutuje, jenže od diskuse může být jen krůček k zavedení. Ostatně je celkem běžné, že v této zemi fungují společné převlékárny pro muže a ženy na pracovištích. A když to existuje tam, jsem opravdu zvědavá, kdy něco podobného dorazí i k nám.

A jak vidíte nápad unisex záchodů na školách vy? Stojí tahle idea vůbec za pokus?

Autor: Světlana Kadeřábková | karma: 18.90 | přečteno: 1726 ×
Poslední články autora