Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebojme se vlastních rodičů 1

O tom, jak to děti s rodiči nemají lehké a naopak.

 

1. rok

Ehm, máte něco v dupačkách, co tam rozhodně nepatří? Chcete být v suchu a máte zájem zbavit se nepříjemného odéru, který se vám podařil vypustit? Nebojte se pořádně si zařvat. No ano. Jen tak máte šanci, že si vás tatík, který hltá před televizí fotbalový zápas, všimne a rozhodne se vám aspoň na okamžik věnovat.


Pokud je někde na blízku vaše rodička, vězte, že to máte mnohem jednodušší. Stačí jen tak nepatrně kňournout a obsluha je u vás se vším všudy. Dokonce je vám nabídnuto papání, po kterém se tak sladce spí, slintá a blinká.


Horší je, když se rodička rozhodne své mlékárny nadobro zamknout s tím, že je to hračka zas už jen a jen pro tatínka. V tomto případě šetřte síly, opravdu je vaše přemlouvání naprosto k ničemu, rodička bude ve svém stanovisku naprosto skálopevná.


Jestliže máte zálibu v plivání dudlíků z kočárku na špinavý chodník, maminka z vás možná bude nadšená, taťulda však nikoliv. Neví, proč by se měl rozplývat nad tím, že důda je zadělaná od všeho možného a že je třeba ji přinejmenším umýt, případně pro jistotu koupit novou. Buďte trošku chápaví a nepřidělávejte svému rodiči zbytečně vrásky, občas se chudák totiž budí ze spaní hrůzou, jestli vůbec zvládne na všechny ty plínky, dudlíky, bryndáčky a sunary vydělávat.


Oba rodičové budou blahem bez sebe, když učiníte své první, nejisté krůčky. Táta už vás bude vidět na pomyslných stupních vítězů na poli sportovním, zatímco máti si s povzdychem uvědomí, že doby, kdy vás našla tam, kde vás odložila, jsou neodmyslitelně v tahu. To však nic nemění na tom, že má radost z toho, že se vyvíjete „podle tabulek“.



2. rok

Rodiče spolehlivě znervózníte tím, že nebudete mluvit. Přiznejte se, ono vás k tomu ani nic nenutí. Máma kolem vás pořád lítá a snáší až k nohám, co vám na očích vidí. A tak není divu, že ve dvou letech ze sebe vytlačíte s potížemi: „Má-,“ čímž voláte rodičku.


Můžete si být rovněž jisti, že své nejbližší pokrevní příbzuné vytáčíte tím, jak si všechno strkáte do pusy – venku je to hlína s broučky, případně vynikající písek, doma potom v lepším případě ocucáváte rohy dětských knížek, případně cpete do úst právě nalezený knoflík. Když vás rodič odhalí s „tajemstvím“ v puse, začne spouštět hrůzu. Nebojte se, rozhodně to není proto, že by vás neměl rád. Jen se děsí, co by se mohlo všechno stát, kdybyste neměli zrovna štěstí, a i to se někdy může stát. Takže zbytečně neriskujte, vážení.


3. rok

Vlezete úplně všude. Není problém zdolat například kuchyňskou linku. Tím, že do všeho strkáte nos, přivádíte rodiče na pokraj nervového zhroucení. Šikovnějším z vás se povede zavřít matku v zimních měsících na balkoně. Ta nebude vědět, jestli se má víc bát o to, že umrzne, nebo o vás, protože už jí začíná být jasné, že jste schopní naprosto všeho!



4. rok

Zatímco holčičky své rodiče dohánějí k šílenství svým neustálým žvatláním, kterého se až dokonce svého života nezbaví, synáček je deptá zarytým mlčením, ze kterého na rozdíl od sestry díkybohu vyroste.


5. rok

Ale, přátelé! Už jste pořád jen s tím „Má-“ vážně trapní. Fakt by vás neubylo, kdybyste se, pánové, rozmluvili. Děda by to nejspíš okomentoval slovy: „Však by vám ta huba neupadla,“ a měl by pravdu! Takhle se nedivte, že lítáte od doktora k doktorovi s podezřením na různé poruchy, vyloučit se musí i hluchota. A radím vám poměrně dobře, jestli se nevzpamatujete, do školy určitě příští rok nepůjdete.


Sestra ve vašem věku byla jiný číslo. S kamarády ze školky a sousedství si hrála na doktory, což jí mnohdy měli rodiče za zlé, ovšem mysleli to samozřejmě dobře. Jenže vysvětlujte to pětiletým, že jo?


6. let

Zatímco holčička začala chodit do školy, chlapeček navštěvuje dále školku i paní logopedku, která se z něj snaží vypáčit aspoň holou větu, přičemž dbá na správnou artikulaci, což se neobejde bez toho, aby klukovi nesáhla na pusu. Když už synek pochopil, že bez mluvení to nepůjde, pomalu začne rozvazovat jazyk. „Néé, tam nejdu! Ta paní mi kroutí hubou!“ odůvodňuje svůj odpor k „paní logo“. Brání se však marně. Rodiče vědí, co je pro jejich dítko dobré, ba nejlepší.


7. let

Šťastní rodiče konečně odvedli syna poprvé do školy. Rádi vidí, že je synek v první třídě spokojený a doufají, že mu to půjde stejně tak dobře jako jeho sestře, pro kterou je škola úplná hračka.


Tatík tajně zamačkává slzu. Je mu jasné, že z kluka sportovec rozhodně nebude. Při obyčejné hodině tělocviku si syn zlomí ruku na dvakrát. Od té doby budou tělocvikáři chlapce zaměstnávat o hodiny takovými úkony, při nichž úraz nehrozí, nebo ho rovnou raději budou z těláku sami omlouvat.


Když už vaši rodičové usoudí, že jste „zralý muž“, který zasluhuje trochu té důvěry, svěří vám klíče od bytu. Při první možné příležitosti je ztratíte. Nebojte se jít kvůli tomu domů. Tam vás sice nepochválí, ani metál nedostanete, ale rozhodně nebudou pro vás následky tragické. Trocha těch výchovných řečí to pro tentokrát spraví. Nesmíte se divit, taťka teď bude mít hafec práce s předěláváním zámku, přiděláváním nových klíčů, atd. Si pište, že se při tom zpotí a možná i trochu zhubne.


8. rok

Hysterický výstup rodičů vám napoví, že ukrást mejdlo v obchoďáku nebyl dobrý nápad. Jasně, byla to sázka. Ale pamatujte si, krást se nemá, a když už tomu pokušení nemůžete odolat, potom se aspoň nenechte chytit. A vůbec, na podobné věci jako je „Lucie, postrach ulice“, byste se neměli dívat.


9. rok

Rodiče vážně nechápou, po kom můžete asi tak být. Zatímco dcerka je až na svou nehoráznou lenost bezproblémová o vás se cosi podobného nedá říct ani 1. dubna. Pojídáním lepidla z tuby jste nešokovali jen výtvarkářku, ale následně i rodiče, kteří by raději věřili tomu, že paní učitelka potřebuje nové brýle a že vy jste jen pod lavicí tajně cucali pikao. Když vás však před rodiči shodí kámoš výrokem: „To jsem si nemyslel, že jste na tom tak blbě, že musíš žrát lepidlo. Dneska budeme mít doma řízky, nechceš přijít?“ Přestanou i rodiče vidět svět, tedy spíš vás, růžově.


10. rok

Zatímco pánové začínají mít jasno v tom, že všechny dámy vyjma rodičky jsou krávy nevydojený a vrány nevylítaný, potom holčičky vědí, že chodí do třídy jen se samejma blbečkama a nechápou, jak si jejich máti mohla nějakýho chlapa vůbec najít, když jsou všichni tak...tak děsní!


11. rok

Holčička se dostala na víceletý gympl. Chlapeček se dál trápí na základce a pokračuje ve svých eskapádách. Pro změnu ztratil opět klíče. Tatík nadává o něco míň, i když se zpotí u výměny zámku o něco víc (zestárnul). Už se smířil s tím, že má syna smolaře.


12. rok

Syn si zlomil ruku a nohu. Na tělocviku pochopitelně ne. O prázdninách spadl z hrušky. Rodiče se modlí, aby klukovi jednomu bláznivýmu ty kosti dobře srostly, když už mají doma nemehlo.


13. rok

Holčika už má vše důležité dávno nastudováno z „Encyklopedie pohlavního života“ pro třináctileté. Teorii ovládá dokonole, s praxí je to však horší.


Probudila se jednoho slunečného, prázdninového dne. Po snídani měla v úmyslu jít si zaplavat do řeky. Když se převlékala do plavek, všimla si, že spoďáry nemá nejčistší. „To se stává i v lepších rodinách,“ okomentovala příhodu a hodila našpiněné kalhotky do koše na prádlo. A jala se užívat si vodu i sluníčko. Když se vrátila, převlékla se do čistého, aby za hodinu vyrazila zpátky k řece.


Stáhla si kalhotky ke kolenům a spíš jen tak pro zajímavost, se podívala dolů. Vyvalila oči, nechala kalhotky viset u kolen a odskákala za máti.

 

„Mami, dívej, to není možný! Už zase,“ ukazovala rozčileně na tmavý flek, který hyzdil její oblíbené kalhotky. „Neříkej mi, že jsem takovej kanec, že si neumim utřít pořádně řiť.“ Matka se začervenala a začla své holčičce vysvětlovat, že to není tak, jak si myslí.


„Ségra, pojď se koupat!“

„Na to zrovna teď nemám náladu,“ odsekla nakvašeně s knížkou v ruce, rozvalená na gauči. Přemýšlela o tom, jak ten život je děsně nespravedlivej.

........


P. S.: Inspirováno textem Ivana Krejčího „Nebojme se vlastních dětí“ a také životem.

P. S.2: Další várka bude po víkendu.





Autor: Světlana Kadeřábková | čtvrtek 4.6.2009 20:47 | karma článku: 21,63 | přečteno: 1960x
  • Další články autora

Světlana Kadeřábková

Když ve Velké Británii sněží, dějí se věci nečekané

Od úterý večer v Glasgow sněžilo, nevypadalo to vůbec hrozně, spíš tak že všechno ráno roztaje. Ve středu jsem se probudila do vánočně zasněženého Glasgow. Lidé ze střední Evropy žijící ve Velké Británii mají ze sněhové nadílky

1.3.2018 v 21:38 | Karma: 20,87 | Přečteno: 982x | Diskuse| Cestování

Světlana Kadeřábková

Moje Proměna čili ne Kafkova

Zpočátku jsem se na neděli těšila, ale čím víc se přibližovala, nějak jsem ztrácela odvahu. V ledničce opravdu byly tři tabletky, ale co když byly cestou do pekla?

14.2.2018 v 21:59 | Karma: 9,32 | Přečteno: 165x | Diskuse| Poezie a próza

Světlana Kadeřábková

O tom, jak jsem poskytla rozhovor pro rádio BBC

Bylo by se to nikdy nestalo, kdyby neexistovaly žádné náhody. Od té doby se vše začínalo ubírat tím lepším směrem.

11.2.2018 v 12:14 | Karma: 13,44 | Přečteno: 502x | Diskuse| Kultura

Světlana Kadeřábková

Více než rok bez blogu

Dlouho jsem se tu neukázala. Hodně věcí nakonec dopadlo úplně jinak, než jsem si myslela. O super moderní college v Glasgow už nejspíš nic nenapíšu, začínám novou životní kapitolu.

10.2.2018 v 21:27 | Karma: 11,36 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

Světlana Kadeřábková

Moderní škola s unisex záchodkama

Tak je to tady! Myslela jsem si, že unisex záchodky na školách navzdory debatám v jejich prospěch nikdy nebudou. A vida, do jedné takové školy, kde je mají, právě chodím.

24.9.2016 v 21:06 | Karma: 28,45 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Do Sněmovny by se v březnu dostalo pět stran. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík s pomocí pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA, stačí už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1906x
Vzdálená příbuzná Johna Boka a docentky DAMU Majky Bokové (23/6/1945 - 12/07/2015).

Hraničářka poražená v boji s prokrastinací, toužící po absolutní nezávislosti a po týdnu složeného ze samých nedělí.

V jistých oblastech neoblomná puritánka, v určitém směru  je jejím pravým opakem. 

 Žije ve Skotsku.

Chtěla by umět psát fejetony.

V současné době má rozdělané tři knížky najednou a je zvědavá, zda se jí podaří dotáhnout je do konce. S tím dotahováním má zásadní problém. Nicméně sní o tom, jak by bylo krásné být spisovatelkou.

Je skalní čtenářkou a velkou fanynkou Alžběty Pondělíčkové.

Udělen titul: baronka ze Všenor