Hodnocení finálových povídek podruhé

12. 09. 2015 20:20:38
V soutěži měli autoři použít slova: vlnka, nakukovat a překvapivý a dodržet počet 5 600 znaků. Jak to ve finále dopadlo? Drtivá většina textů nedodržela zadání, přesto nezaslouženě postoupily do finále.

Karel Boháček: Bezcitný

Nepoužil správný slovní druh, přídavné jméno si zaměnil s příslovcem a vida, dostal se do finále. Povídka je o bezcitném muži bez srdce, tak ho alespoň vidí operující lékařka. Text má náběh k červené knihovně, kdyby nebylo konce, jenž by se ve skutečnosti nikdy nemohl odehrát. Chybí tam podstatně téma letní povídky, byl překročen počet znaků a jedno z povinných slov se v povídce vůbec nevyskytlo, z čehož plyne, že porota měla tento text vyřadit.

Autor přitom není na literárním poli žádným nováčkem. Je VIP blogerem idnesu, kde působí několik let, a autorem knihyNikdy jsem to s holkama neuměl.

Jaroslav Čejka: Bláznivej nebožtík

Jedná se o humorné vyprávění o neveselém manželství a jeho krachu z pohledu podváděné manželky. Napsáno s citem a vtipem. Vypsanost autora několika knih je nepopiratelná. Mám radost, že i téma léta tam na malou chvilku zaznělo, takže až na téměř tisíc nadlimitních znaků jsou podmínky textu splněny.

Jaroslav Čejka je český básník, prozaik, dramatik a žurnalista. Během svého rozmanitého života působil jako šéfredaktor týdeníku Tvorba a na živobytí si vydělával i jako dramaturg. Na svém literárním kontě má nejméně devět prozaických knih, tři divadelní hry a sedm básnických sbírek. Slovonejméně je zde zcela na místě, protože Jaroslav Čejka mj. vydal několik knih pod pseudonymem Michal Fieber. V září mu má vyjít další kniha.

Jaroslav Čejka: Vimr dal gól

Povídka je jakýmsi medailonkem Vimra staršího vyprávěném Vimrem mladším. Stejně jako předchozí text Jaroslava Čejky je psán lehkým perem a vtáhne vás do děje, i kdybyste nechtěli. Léto je zde smrsknuto do jedné věty. Povídka splňuje zadaná kritéria.

Pavel Hewlit: Poslední sólo starého pána

Autor si často plete ni/ní a ji/jí. Jinak je text v er formě napsán dovedně. Zadání splněno, i když povídka obsahuje několik nadlimitních slov.

Libor Jakubec: Černá Soňa

Léto prostupuje celým textem, takže zde vidím téma splněné nejvíce z dosud hodnocených povídek, ovšem text neobsahuje jedno z povinných slov – nakukovat. Ani kuk se Černou Soňou nemihne a ještě ke všemu obsahuje více než tisíc nadlimitních znaků, z čehož plyne, že text se do finále neměl dostat.

Marie Jung: Lovkyně perel

V povídce je pár překlepů, nic zásadního. Pozitivní je, že obsahuje všechna povinná slova. Nehumorný, smutný příběh vyprávěn synem. Léto je tu kulisou. Znaky byly překročeny minimálně. Za sebe však mohu subjektivně říci, že tento text mě vůbec neoslovil.

Karel Matonoha: Až na dno

Povídka neobsahuje dvě povinná slova, a to nakukovat a překvapivý. Co tedy dělá ve finále?

Lucie Paseková: Obyčejná povídka o jednom dortu

Je překvapivé, že tato povídka se ocitla ve finále. Proč? Má dvojnásobný počet znaků, než měla mít, ale tím to nekončí. Neobsahuje dvě povinná slova ze tří:nakukovat a překvapivý. Čím dál tím více by mě zajímalo, jak odborná porota pracovala.

A to nejlepší nakonec: Barbora Večeřová Černohlávková

Ač tato autorka překročila u jedné ze svých povídek povolený počet znaků, její texty jsou neotřelé, vskutku originální i aktuální zároveň. Barbora má psaní v krvi, jak by také ne, když její tatínek je básník Jiří Černohlávek a prapraprateta významná spisovatelka 19. století, Karolína Světlá. Oba soutěžní texty obsahují povinná slova a i téma letní povídky splněno.

Článek na podobné téma: Letní povídka na idnes. Švindl nebo ignorace pravidel?

Autor: Světlana Kadeřábková | sobota 12.9.2015 20:20 | karma článku: 12.44 | přečteno: 415x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 10.57 | Přečteno: 291 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.83 | Přečteno: 342 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1868

Vzdálená příbuzná Johna Boka a docentky DAMU Majky Bokové (23/6/1945 - 12/07/2015).

Hraničářka poražená v boji s prokrastinací, toužící po absolutní nezávislosti a po týdnu složeného ze samých nedělí.

V jistých oblastech neoblomná puritánka, v určitém směru  je jejím pravým opakem. 

 Žije ve Skotsku.

Chtěla by umět psát fejetony.

V současné době má rozdělané tři knížky najednou a je zvědavá, zda se jí podaří dotáhnout je do konce. S tím dotahováním má zásadní problém. Nicméně sní o tom, jak by bylo krásné být spisovatelkou.

Je skalní čtenářkou a velkou fanynkou Alžběty Pondělíčkové.

Udělen titul: baronka ze Všenor

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...