Můj život za mřížemi

20. 03. 2015 22:45:08
Hrozí mi pět let. Jestli tahle předpověď vyjde, potom odsud vylezu pomalu ve třiceti. Takže nejlepší léta v háji a nejspíš nezakopnu o žádnou práci. I když – zfalšovat výpis z rejstříku trestů asi nebude takový problém. Moje pověst by tím sotva utrpěla.

leden 2014 (5 měsíců ve vězení)

Upnula jsem se až nezdravě k představě, že budu studovat. Tady. Už jsem si zjistila několik informací, studovat se rozhodně dá, ale není to tak jednoduchý. Hlavní háček vidím v tom, že s tím musí souhlasit vedení věznice a taky musím udělat přijímačky, že jo. Vzhledem k tomu, že jsem se učila naposledy před maturitou, tak nevím. A ještě ke všemu nevidím ani jeden rozumnej důvod, proč by vedení věznice mělo souhlasit s mým studiem, ledaže by za to měli nějaký kladný body u někoho, jinak to nehrozí. Důvod je prostý. Hned na začátku co mě zabásli, tak jsem to krapet podělala. Psala jsem kámošovi, kterej byl mimochodem dobrým odběratelem, chtěla jsem mu prostě vyřídil nějaký věci, no, a nevyšlo to. Sedí taky v Ruzyni. Prostě mě chytli, bachaři zas*aný. Takže mám u nich škraloup, že jo. Stejně už to horší bejt ani nemůže. Na druhou stranu si myslím, že tou samotkou a krátkým pobytem v Litoměřicích by to mohlo bejt vyřešený, ne? Uvidíme.

U psycholožky jsem sondovala terén. Nejdřív byla nadšená a v záměru mě podporovala. Když jsem na ni však vybalila, že bych jako ráda studovala psychologii, její nadšení zjevně opadlo, asi není moc profík. Prej k čemu mi to studium bude dobrý a takový ty kecy, ať se na to podívám z druhý stránky, že je sice moc pěkný, že bych chtěla pomáhat lidem se závislostí, ale jako – proč by mě měl někdo v tomhle zaměstnávat, když jsem dealovala? No, já nevím, na čele to mít napsaný nebudu, a když mi někdo kvalitně zfalšuje ten výpis z rejstříku trestů, aby jako čistý nebyl podezřelý, potom nevidím problém. Jo, a taky ze začátku, než jsem jí odhalila ty moje záměry, co konkrétně chci studovat, tak mi tvrdila, jak mě chápe. Koza to je! Jenže i tak je pořád nejlepší z těch lidí, který tady jsou. Se jí divím, že takovouhle práci dělá. No, a o tom falšování jí říkat nebudu, pro to by pochopení určitě neměla. Navíc jsem si jistá, že za falšování bude trest nižší, než co mi hrozí teď. Taky mám ještě šanci, že mi něco odpustí, a když taťka pustí nějakou tu fialovou s Palackým nebo radši rovnou namodralou s Masarykem, tak by se obhajoba mohla víc snažit. Je to celé ve hvězdách. Třeba tady nakonec nebudu tak dlouho. Ale i kdyby jo, plán je jasný: studium psychologie!

A vlastně nevím, proč by to měl bejt zas až takovej problém. Pamatuji si ze zpráv, že jedna ženská oddělala svýho manžela, který ji několik let týral. Když na to přišli, tak ji odsoudili, což si myslím, že ani nemuseli, vždyť si odtrpěla svý, no ale zajímavý je, že ve vězení studovala právě tu psychologii s tím, že v budoucnu bude pomáhat obětem domácího násilí. Tak proč bych sakra já nemohla pomáhat feťákům? No, má to háček, hlavně bych musela mít jistotu, že do toho už nikdy nespadnu, žejo. A u tohohle je to sakra riziko vždycky megavelký. Třeba ta z té knížky My děti ze stanice ZOO měla i syna, vypadala, že to všechno zvládá, ale co vím, tak skončila znovu na ulici. Chudák holka, takhle končej děti nemajetnejch.

Studovat tu minimálně začnu, i když tenhle rok to nejspíš nebude, protože termín pro podání přihlášek za chvíli skončí, ledaže by posunuli termín, ale ani to nebyla výhra. Podat přihlášku za mě může i někdo zvenku, jenže jak udělat, abych se dostala k přijímačkám? A pak – jak absolvovat studium? Tady v Praze, co vím, tak ho snad dálkově nemaj. Normálně tady lidem, co studují, povolují vycházky, jenže aby je povolovali každej den, to je naprosto vyloučený. A taky je otázka, jestli by ty vycházky povolily zrovna mně. Proč by to dělali? Abych zas mohla něco případně prodat? Myslím si, že by to mohlo být celkem velké riziko. Nejlepším řešením by bylo, kdyby mě někdo musel hlídat, ale na takové věci nejsou peníze.

Jo, kde já jen mohla bejt, kdybych nechodila na gympl, na kterej jsem chodila, a kdybych nepoznala lidi, který jsem tam poznala.

____________________________________

Tento příběh vychází z inspirace skutečnou událostí. Autorka textu odsouzenou ani její rodinu nezná. Četla však Zpověď matky, jež vychází na pokračování na blogu idnes (dana.blog.idnes.cz) a také z novinových článků, které se věnují tomuto případu. Z těchto zdrojů vytvořila příběh, jak by to případně mohlo být a jak to nejspíš vůbec nebylo.

Autor: Světlana Kadeřábková | pátek 20.3.2015 22:45 | karma článku: 12.01 | přečteno: 919x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 9.68 | Přečteno: 169 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.69 | Přečteno: 311 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 550 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1868

Vzdálená příbuzná Johna Boka a docentky DAMU Majky Bokové (23/6/1945 - 12/07/2015).

Hraničářka poražená v boji s prokrastinací, toužící po absolutní nezávislosti a po týdnu složeného ze samých nedělí.

V jistých oblastech neoblomná puritánka, v určitém směru  je jejím pravým opakem. 

 Žije ve Skotsku.

Chtěla by umět psát fejetony.

V současné době má rozdělané tři knížky najednou a je zvědavá, zda se jí podaří dotáhnout je do konce. S tím dotahováním má zásadní problém. Nicméně sní o tom, jak by bylo krásné být spisovatelkou.

Je skalní čtenářkou a velkou fanynkou Alžběty Pondělíčkové.

Udělen titul: baronka ze Všenor

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...